Ik leer honden en hun baasjes hoe ze elkaar beter kunnen begrijpen. Zodat er geen onbegrip meer ontstaat tussen hondengedrag en mensentaal.

Hoe ik dat doe, en hoelang dat duurt, hangt volledig af van de situatie, de hond en de baas. Daarom zijn al mijn oplossingen maatwerk. Misschien krijgt je hond wel te weinig uitdaging en kauwt hij uit verveling de bank kapot. Maar het kan ook zijn dat hij het spannend vindt om alleen te zijn en dáárom je meubels te lijf gaat.

Pas als we die onderliggende behoeftes van je hond in kaart hebben gebracht, kunnen we gaan werken aan een oplossing. Want pas als jij als baas begrijpt wat je hond nodig heeft, kunnen jullie de vertrouwensrelatie opbouwen waar je samen al zo lang aan werkt.

Goed om te weten: ik heb geen toverstaf of pillen om jullie probleem in één klap op te lossen.

Ik draag van alles aan, ik maak je bewust van vastgeroeste patronen, maar degene die uiteindelijk het werk moet verzetten, dat is degene die nu door mijn website scrolt. Jij.

Vaak ligt de oorzaak van het probleem, hoe vervelend en confronterend ook, bij de baas. Om precies te zijn: bij de manier waarop je met je hond communiceert. Ik snap dat dat niet leuk is om te horen, maar het is wel goed om je daar vast op in te stellen.

Als je de relatie met je hond wilt veranderen, moet je dus bereid zijn om te incasseren en kritisch naar jezelf te kijken. Tijd, geduld en vergevingsgezindheid zijn de drie sleutelingrediënten die je nodig hebt om stappen te maken. En daarvan zijn die laatste twee niet alleen voor je hond, maar misschien wel vooral voor jezelf.

Ben je er nog? Ondanks de alinea’s hierboven? Geweldig.

Blijkbaar wil je écht voor je maatje werken. Dus dan gaan we dat doen ook – in vier stappen.

Omdat iedere hond anders is, geloof ik niet zo in een vaste methode. Maar ik werk wel altijd volgens vier basisstappen: observeren, constateren, reageren, controleren. 

Ik begin ons traject altijd als toeschouwer. Afhankelijk van je vraag kom ik bij je thuis of op locatie, maar ik geef je hond nog niet direct aandacht. In plaats daarvan kijk ik heel goed naar zijn gedrag, zijn lichaamstaal, zijn omgeving en natuurlijk naar jou. Om precies te zijn: naar de manier waarop jullie met elkaar communiceren.

Op basis van wat ik heb gezien, kan ik vaststellen of er sprake is van een tekort of van een overschot. In de essentie komt het daar namelijk altijd op neer: je hond krijgt ergens te veel of juist te weinig van. Denk: een tekort aan lichaamsbeweging – of juist een overschot aan aandacht. En daardoor gaat hij bepaald gedrag vertonen.

Als we eenmaal weten hoe de vork in de steel zit, gaan we richting de oplossing. Een hond die te weinig lichaamsbeweging krijgt, moet bijvoorbeeld vaker naar buiten. En een hond die te veel aandacht krijgt, moet zichzelf leren vermaken. Ik geef je superpraktische tips en handvatten om het gedrag van je hond te veranderen. En daarna ga jij zo efficiënt en consequent mogelijk aan de slag.

Wees niet bang: natuurlijk gooi ik je niet zomaar in het diepe. Je moet weliswaar zelf het werk doen, maar ik sta constant langs de zijlijn om je te helpen en waar nodig nog wat aan de knoppen te draaien. Zoals ik al zei: iedere hond is anders, en wat voor de ene hond werkt, kan voor de ander nét niet ideaal zijn. Ik stem de oplossing dus helemaal af op jou en jouw hond.

Je kunt een traject met mij zien als een puzzel van 1000 stukjes. De hoekjes heb je al gevonden, misschien heb je de randjes zelfs al gelegd, maar de rest is nog één grote chaos.

En daarom gaan we het samen doen. Op basis van positieve correctie zoek ik de stukjes die je nodig hebt, en jij legt ze op de juiste plek. We passen en meten tot de puzzel nagenoeg compleet is.

De laatste paar stukjes? Die leg je samen met je hond. Want als je alles wat je hebt geleerd na mijn vertrek elke dag in de praktijk gaat brengen, zul je merken dat jullie band nóg beter wordt. En daarmee maak je de puzzel compleet.