Welk probleem wil je graag aanpakken?
Vragen mensen je om de haverklap wie wie nou uitlaat? Bloedirritant. Om nog maar niet te spreken over alle keren dat je hond je arm zowat uit de kom trok. Ik snap dat je daar iets aan wilt doen.
Allereerst moeten we achterhalen waaróm je hond eigenlijk aan de lijn trekt. Is hij snel afgeleid? Heb je hem onbedoeld aangeleerd dat hij door te trekken naar iets leuks toe mag? Vindt hij het moeilijk om zich te focussen op de baas? Of ligt zijn looptempo misschien simpelweg hoger dan dat van jou?
Als we eenmaal hebben vastgesteld wat de oorzaak van het trekgedrag is, begint het echte werk. Het is niet eens zo heel moeilijk om je hond te laten stoppen met trekken aan de lijn, maar het is wel belangrijk dat je geduldig en consequent bent. Als je die twee ingrediënten omarmt, durf ik te wedden dat je over een tijdje weer relaxed met je maatje de deur uit kunt. En geloof mij: dan vraagt niemand je meer wie wie uitlaat.
Vijf uur ’s ochtends. Je wekker gaat, want dit is het enige tijdstip waarop niemand anders in de buurt z’n hond uitlaat.
Tijdens het uitlaten speur je constant je omgeving af om te checken of er geen andere honden op straat zijn, en als je na een klein halfuur weer thuis bent, slaak je een zucht van verlichting dat er vandaag niks gebeurd is. Uitlaten is al maanden geen ontspannen activiteit meer voor jou en je maatje. Er zijn zelfs dagen waarop je hem alleen maar in de tuin laat.
Als je hond uitvalt naar andere honden, haalt dat al je plezier uit het wandelen. Terwijl samen wandelen juist een geweldige manier kan zijn om de relatie met je hond te bestendigen. Bovendien heeft je hond de lichaamsbeweging hard nodig. Laten we dus gauw naar een oplossing zoeken.
Net als bij trekgedrag is het bij uitvallen de vraag waaróm je hond precies uitvalt. Is het agressie? Of probeert je hond door uit te vallen zijn onzekerheid te maskeren? Misschien is hij vooral enthousiast en wil hij andere honden juist graag begroeten. Je kunt je voorstellen dat dat om een heel andere aanpak vraagt dan agressie, dus voordat we aan het werk gaan, is het belangrijk om te weten wat er aan het probleem ten grondslag ligt.
Uitvalgedrag is goed te verhelpen. Maar je hebt er wel geduld voor nodig, en je moet serieus aan het werk willen met je maatje. Als dat voor jou geldt, zet ik er samen met jou mijn schouders onder, zodat jullie over een tijdje weer relaxed kunnen wandelen. Zelfs tijdens het hondenspitsuur.
Een bezoekje aan de supermarkt kan nog nét, maar een uur naar de sportschool wordt al lastig – en een avondje uit met vrienden zit er al tijden niet meer in. Je hond heeft last van verlatingsangst en brult niet alleen de hele buurt bij elkaar als jij weggaat, maar botviert zijn gevoelens ook op je huisraad.
Tijd om je hond te helpen. Verlatingsangst is een lastig probleem, maar de sleutel schuilt in kleine stapjes. Om vliegangst op te lossen stap je niet gelijk in het vliegtuig naar Australië, en voor verlatingsangst geldt hetzelfde principe. Je gaat dus niet direct een hele dag de deur uit, maar laat je hond eerst een halve minuut alleen, dan een minuut, dan misschien drie minuten, enzovoorts.
Je hebt, kortom, veel tijd en geduld nodig om verlatingsangst te verhelpen. Maar als het dan uiteindelijk gelukt is, krijgen jullie er allebei wel enorm veel vrijheid en rust voor terug. Ik help jullie graag om dat samen te bereiken.
Als er een puppy tegen ons opspringt, vinden we dat vaak schattig en trakteren we ’m direct op een karrenvracht aandacht. Maar als diezelfde puppy een paar maanden later uitgegroeid is tot een manshoge Deense dog die je dolenthousiast omver walst, is dat gedrag niet meer zo wenselijk.
Gelukkig is opspringen goed af te leren. Idealiter pak je het gedrag zo vroeg mogelijk aan, maar ook als je hond al een tijdje puppy-af is, kan ik je handvatten geven om te zorgen dat-ie voortaan met vier poten op de grond blijft bij een begroeting. Laat maar komen, dat bezoek!
Je schoenen, de tafelpoot, de televisiekabel, de plinten, de bank, en als klap op de vuurpijl ook nog die prachtige kamerplant die je met zoveel liefde hebt opgekweekt. Eten krijgt hij echt voldoende, maar toch kiest je hond er telkens weer voor om zijn tanden in je huisraad te zetten.
Sloopgedrag kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het geworteld in verveling, maar het kan ook een uiting van verlatingsangst zijn, of te weinig lichaamsbeweging. De oplossing is dus afhankelijk van de oorzaak van het gedrag.
Ik kom graag bij je langs om vast te stellen waarom jouw hond zijn tanden in je meubels zet. Vervolgens bedenken we samen een passende oplossing om je huisraad te redden.
Soms vraagt die oplossing om wat tijd en geduld, bijvoorbeeld omdat je met verlatingsangst aan de slag moet, maar het kan ook heel simpel zijn: misschien moet je gewoon wat vaker met ’m naar buiten. Een hond die net een uur lekker heeft mogen ravotten, heeft immers geen energie meer om de bank te lijf te gaan.
Met oud en nieuw boek je steevast een afgelegen huisje in de natuur, want van vuurwerk raakt je hond compleet de weg kwijt. Onweer? Hetzelfde liedje, net als een dichtslaande deur. Eigenlijk is hij bang voor alle harde geluiden, wat natuurlijk hartstikke rot voor hem is. Maar je hebt geen idee hoe je zijn angst kun wegnemen.
Veel mensen geven hun hond met oud en nieuw kalmerende medicatie, maar ik ben daar niet zo van. Medicatie is een pleister op de wonde, terwijl je juist de oorzaak aan wilt pakken.
In dit geval pak je de oorzaak aan door je hond zó te trainen dat hij harde knallen en andere geluiden positief gaat associëren. Gelukkig is dat goed te doen met bijvoorbeeld een geluidsopname. Ik kijk graag met je mee om te zien hoe je hond precies reageert en je te helpen zijn associatie te veranderen. Dan kun je dit jaar met een beetje geluk gewoon thuisblijven met de jaarwisseling.
Het kan natuurlijk dat je je niet herkent in de bovenstaande problemen. Gedragsproblemen duiken op in allerlei vormen en maten en hoewel dit een paar van de meest voorkomende problemen zijn, zijn er nog tientallen variaties op te bedenken.
Neem in dat geval vooral contact met me op over jouw vraag, want ik denk graag met je mee over de oplossing die het beste past bij jou, je hond en je thuissituatie.